Пресните аспержи са добър източник на антиоксиданти, като лутеин, зеаксантин, каротини и криптоксантини. Всички тези флавоноидни съединения помагат за отделянето на свободните радикали от организма, като по този начин го предпазват от рак, невродегенеративни заболявания и вирусни инфекции. Или казано с други думи, те притежават изключително мощна антиоксидантна сила.
Аспержите са добър източник на витамин К, който стимулира процеса на образуване на костите. Също така ограничава увреждането на невроните в мозъка, поради което притежава благоприятно въздействие при лечението на болни от Алцхаймер.
Пресният “кралски зеленчук” съдържа и няколко антиоксидантни витамини, като витамин С, витамин А и витамин Е. Редовната консумация на храни, богати на тези витамини, помага на организма да развие резистентност към инфекциозни агенти и от друга страна улавят вредните свободни радикали, стоящи в основата на редица заболявания.