Бадемовото брашно е подходящо за контрол на кръвната захар
Ако страдате от някои метаболитни заболявания като диабет или инсулинова резистентност, първото нещо, което трябва да направите, е да започнете да търсите храни, контролиращи кръвната захар. Изключването на тестените продукти от менюто е първата и най-важна стъпка. За щастие, може да използвате бадемово брашно, за да си приготвяте различни печива с него. То, за разлика от обикновеното пшенично брашно, не повишава кръвната захар, нито след консумацията му следва рязък спад.
Бадемовото брашно помага за понижаването на лошия холестерол и кръвното налягане
Добре известно е, че повишеното кръвно налягане и лошият холестерол са основната причина за висок риск от сърдечни заболявания.
Но това, което ядем, всъщност има основен ефект върху кръвното и LDL (лошия) холестерол. А в редица проучвания се стига до извода, че бадемите могат да помогнат и за двете. Отново си струва да споменем, че и магнезият има роля върху контрола на кръвното налягане.
Не съдържа глутен
За разлика от повечето брашна, бадемовото е безглутеново, което го прави подходящо за всички, които имат непоносимост към пшеничния протеин. Но е важно, когато купувате бадемово брашно, задължително да проверите опаковката, защото, макар и бадемите да са безглутенови, е възможно производителят да е “замърсил” продукта с глутен. Ако страдате от непоносимост към глутен, купувайте продукти, на които има обозначение, че не съдържат такъв.