амаляване на кръвната захар
Балсамовият оцет е сред малкото хранителни продукти, които не само имат нисък гликемичен индекс, но имат и директен антигликемичен ефект. Така той предпазва от резки скокове на кръвната захар след хранене и помага за поддържането й в по-ниски стойности. Проучваниятап оказват, че позитивният ефект е налице до няколко часа след консумация на салата, овкусена с балсамов оцет.
Подпомагане на храносмилането
Оцетната киселина е много подходяща среда за развитие на пробиотични бактерии. С редовната консумация на балсамов оцет може да се набавят голямо количество от тях и да се постигнат позитивни ефекти върху храносмилането – подобряване на перисталтиката, по-пълно усвояване на хранителните вещества, облекчаване на дискомфорта в стомаха след хранене.
Нормализиране на холестерола
Проучвания показват, че консумацията на балсамов оцет помага за леко понижаване на холестерола и може да допълни ефекта на холестеролопонижаващите лекарства за поддържане на липидния профил на кръвта в норма за по-дълго време.
Улесняване на отслабването
Комбинираният позитивен ефект върху холестерола и кръвната захар помага за постигане на по-добър контрол върху теглото и улеснява отслабването. Проучванията показват и че консумацията на продукти, овкусени с балсамиков оцет, регулира апетита и помага за намаляване общия брой на консумираните калории.
Стимулиране на кръвообращението
Балсамовият оцет се получава след ферментация на гроздов сок от точно определени сортове. Това го прави много богат на полифеноли – мощни антиоксиданти, които намаляват способността на тромбоцитите да се слепват помежду си и да образуват тромби. В допълнение полифенолите поддържат състоянието на кръвоносните съдове и улесняват преминаването на кръвта.