Намалява риска от хронични заболявания
Антиоксидантите помагат за възстановяване на оксидативния стрес и се считат за защитни срещу някои заболявания, включително болестта на Алцхаймер, високото кръвно налягане, сърдечните заболявания, болестта на Паркинсон и ревматоидния артрит.
предотвратява загуба на зрение, свързано с възрастта: тиквата е отличен източник на бета каротин, антиоксидант, който се превръща във витамин А, който е от съществено значение за здравето на очите. Витамин А е важен за доброто здраве на очите и поддържането на зрението ви, особено с напредване на възрастта. Изследванията показват, че приемането на добавки или консумирането на храни с бета каротин може да помогне за предотвратяване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.
може да помогне за предотвратяване на рак: витамин А в тиквата също може да играе роля в превенцията на рака. Витамин А е важен за регулиране на растежа и диференциацията на клетките. Някои проучвания са изследвали връзката между витамин А и някои видове рак, включително рак на простатата и белия дроб. Според Националните здравни институти връзката между бета-каротин и рак на белите дробове при хора, които пушат, е проучена, въпреки че изследванията все още не показват ясна връзка и продължават опитите. Има и някои доказателства, че по-високият прием на витамин А може да доведе до намален риск от рак на простатата.