ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО
Бори се с възпалителните процеси в организма.
Понижава кръвното налягане.
Понижава нивото на лошия холестерол в кръвта (LDL).
Бори се с раковите заболявания.
Целината съдържа апигенин – молекула, която представлява интерес и се изследва усилено във връзка с противораковите си свойства.
Богата е на фитонутриенти като фенолни киселини, флавоноли, флавони, фитостероли и др.
ХРАНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Целината не съдържа мазнини и холестерол, и е с много ниско съдържание на натрий.
Бедна е на калории.
Богат източник е на антиоксиданти, в т.ч. витамин С.
Добър източник на диетични фибри.
1 порция от 2 средно големи стръка целина (110 гр) съдържа:
Калории 18
Калории от мазнини 2
Мазнини 0 гр 0%
В т.ч. наситени мазнини 0 гр 0%
Холестерол 0 мг 0%
Натрий 88 мг 4%
Въглехидрати 4 гр 1%
В т.ч. растителни влакна 2 гр 7%
Захар 2 гр
Протеини 1 гр
Витамин А 10%
Витамин С 6%
Калций 4%
Желязо 1%