1. Богат източник на хранителни вещества
Цвеклото има най-високо съдържание на захар от всички зеленчуци, но пък има малко калории и холестерол. Зеленчукът е богат на витамини, минерали и органични съединения като каротеноиди, лутеин или зеаксантин, глицин, бетаин, фибри и витамин C
2. Поддържа кръвното налягане
Зеленчукът съдържа естествени нитрати, които се превръщат в азотен оксид в човешкото тяло, който помага за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв и намалява кръвното налягане. Сокът от цвекло е изключително полезен в това отношение, поради способността си да понижава кръвното налягане в рамките на няколко часа.
3. Подобрява физическата активност
Често се използва като храна за спортисти, поради съдържанието на нитрати, които имат свойствата да повишават атлетичните показатели. Изглежда, че нитратите влияят на физическата ефективност чрез подобряване на ефективността на митохондриите, които са отговорни за производството на енергия в клетките.
4. Може да помогне в борбата с възпаленията
Хроничното възпаление е свързано с редица заболявания, като затлъстяване, сърдечни болести, чернодробни заболявания и рак. Цвеклото съдържа пигменти с противовъзпалителни свойства, наречени беталаини. Проучване при хора с остеоартрит установява, че беталаинови капсули, направени с екстракт от зеленчука, намаляват болката и дискомфорта, свързани със състоянието.