Едно от най–големите приложения на крушите е в диетичното хранене, тъй като плодовете съдържат дъбилни вещества, полезни за храносмилането. При консумация на круши се засилва перисталтиката на червата и организмът се прочиства редовно. Важна е тяхната роля и за подобряването на метаболизма.
Твърде интересен е фактът, че крушите на вкус са по-сладки от ябълките, но практически съдържат по-малко захар. Те имат по-малко органични киселини, а съдържат много от микроелементите, необходими за обменните процеси в организма. Всеки, който цели да намали наднорменото си тегло, може да яде неограничено количество круши, но не и на гладно.
Има и противопоказания за употребата на тези плодове: при гастрит и язва те не трябва да се консумират, особено небелени, поради наличието на голямо количество фибри, което дразни лигавицата на стомаха и повишава чревната перисталтика.