100% натурален пчелен мед
Меда от кориандър е прозрачен и принадлежи към тъмни сортовe, цветът му може да бъде от кехлибарен до светло кафяв. Вкусът му е остър, карамелен, ароматът- пикантен. Структурата на меда е зърнеста, кристализацията настъпва в течение на 1 -2 месеца след центрофугиране/пресоване. С течение на времето медът от кориандър не се втвърдява силно, остава мек и пластичен. При дългосрочно съхранение, не се разваля, а запазва високи хранителни и вкусови качества, което пък се явява потвърждение на това, че медът от кориандър има антимикробно действие. Ниската популярност на кориандровия мед се обяснява с факта, че трудно да се добива. За да отделят растенията нектар е необходимо климатът да бъде достатъчно влажен. При сухо време плитката коренова система на растението става причина за преустановяне на нектароотделянето. От друга страна по време на цъфтеж кориандърът отделя не чак толкова приятна миризма, което не привлича особенно насекомите и в частност пчелите. Обикновено, за да се получи монофлорен мед от кориандър, пчеларите сме принудени да транспортираме кошерите в непосредствена близост до цъфтящите полета, като по този начин изключваме алтернативните паши на пчеличките. Ако насекомите са заети само с събиране на мед от кориандър и не преминават към други медоносни растения, стандартно от 10 декара се получава до 200 кг мед.
ХИМИЧЕН СЪСТАВ НА МЕДА ОТ КОРИАНДЪР
Хранителната стойност на меда от кориандър е 1314 kJ (314 kcal). В 100 г. от меда се съдържа 0,8 г. протеини и 81,5 г. въглехидрати, мазнини = 0. Острият , пикантен аромат и вкус на кориандровия мед се обяснява с наличието на голямо количество (повече от 10 вида) етерични масла в него- докато в самото растение кориандър – етеричните масла са 36. Тъмният цвят на меда от кориандър свидетелства за високо съдържание на микроелементи по-специално желязо, манган и мед. В допълнение, химичният състав на меда включва витамини от група В (В1, В2, В9, В6), РР, С и много други елементи. В меда от кориандър има над 300 минерала и микроелемента.
ПОЛЕЗНИ СВОИСТВА
Поради сложния си химичен състав, медът от кориандър е ценнен хранителен продукт с уникален вкус. Медът от кориандър притежава лечебни свойства, които укрепват и подържан имунната система, притежава антисептично, спазмолитично, заздравително, отхрачващо, болкоуспокояващо действие. Редовната консумация на мед от кориандър има благоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт, повишава апетита. Медът е подходящ при стрес, депресия, хронична умора и също така помага при тахикардия. Благодарение на високото си съдържание на желязо, кориандровият мед може да бъде от голяма полза за хората с анемия. Един от неговите благоприятни ефекти е намаляването на кръвната захар. Препоръчва се при необходимост от почистване на кръвоносните съдове и възстановяване на еластичността им, както и за се подобряване на зрението. Поради бронхоразширяващите си свойства медът от кориандър се е доказал при успешното лечението на бронхит и бронхиална астма.