Хранителна информация
Количество за
100 g
Калории (kcal) 75
Общо мазнини 0,3 g
Наситени мазнини 0,1 g
Холестерол 0 mg
Натрий 10 mg
Калий 375 mg
Общо въглехидрати 18 g
Баластни вещества 4,9 g
Захар 4,8 g
Белтъчини 1,2 g
Витамин C 17 mg
Калций 36 mg
Желязо 0,6 mg
Витамин D 0 IU
Витамин B6 0,1 mg
Витамин B12 0 µg
Магнезий 29 mg
Като алкална храна, пащърнакът не само предотвратява появата на някои заболявания, но също така помага за тонизиране, укрепване и стимулиране на тялото.
Пащърнакът е с ниско съдържание на калории, но има високо съдържание на фибри. Истинският подтискащ апетита, той е много популярен за диети за отслабване.
Високото му съдържание на апигенин, флавоноиди и полиацетилени, както и неговите антиоксидантни свойства са полезни за профилактиката на рака. Играейки съществена роля в активирането на мускулните клетки и невроните, консумацията на пащърнак е – благодарение на съдържащия се в него калий – безспорен актив в борбата срещу сърдечно-съдови и чревни заболявания и понижаване на кръвното налягане.