ейлът е с изключително ниско съдържание на калории, следователно можете да го ядете спокойно, докато сте на диета.
Наред с това той е богат на фибри, които спомагат за понижаване нивата на лошия холестерол и стимулират мотилитета на стомашно-чревния тракт.
Кейлът е един от зеленчуците с най-високо съдържание на витамин К. Този витамин е жизненоважен за нормалното съсирване на кръвта, както и за заздравяването на тялото след рани.
Полезен е за зрението
Къдравото зеле е богат източник на лутеин и зеаксантин – каротеноидни антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от дегенерация на макулата (централната част на ретината) и катаракта (помътняване на лещата на окото).
Помага при отслабване
Поради ниското си съдържание на калории, липсата на мазнини и многото вода в състава си, къдравото зеле е с ниска енергийна плътност. Консумирането на достатъчно храни с ниска енергийна плътност подпомага загубата на тегло. Кейлът съдържа също протеини и фибри – две важни съставки, когато говорим за отслабване.
Мощен антиоксидант
Антиоксидантите са вещества, които помагат за противодействието на окислителното увреждане от свободните радикали в тялото. Кейлът е богат на антиоксиданти, например бета-каротин и витамин C, както и на различни флавоноиди (кверцетин и кемпферол) и полифеноли. Флавоноидите помагат за понижаване на кръвното налягане и предпазват сърцето, характеризират се с противовъзпалителни, антивирусни и антидепресивни свойства.