1. Предотвратява безсъние
При нарязването или накъсването на марулята се отделя бяла течност, наречена лактукариум, която помага в борбата с безсънието. Тази течност има релаксиращи и предизвикващи съня свойства на опиум и няма странични ефекти. Хората, страдащи от проблеми със съня, могат да опитат да консумират няколко листа маруля преди лягане.
2. Предпазва от болести
Марулята има антиоксиданти, които действат срещи свободните радикали, образували се в човешкото тяло при клетъчния метаболизъм. Тези радикали са склонни да навредят на здравите клетки и тъкани и дори могат да причинят развитие на рак, мутирайки здрави клетки в ракови. Антиоксидантите предпазват организма от това.
3. Подсилва метаболизма
От жизненоважно значение е тялото ни да метаболизира правилно храната, която приема. В противен случай няма да е възможно да се набави необходимата енергия за правилното функциониране. Поради наличието на желязо, магнезий и калий приемът на маруля помага за подобряване на метаболитните процеси в тялото. Марулята съдържа също витамини от B-комплекс, които подпомагат метаболизма.
4. Има антимикробни свойства
Марулята има антимикробни свойства и помага в борбата с вредните микроби, които могат да причинят различни заболявания. Това се дължи на наличието на терпени и карденолидиди, които защитават тялото от микробите.
5. Помага в борбата с тревожността
Анксиолитичните свойства на марулята помагат в контрола на тревожността. Зеленчукът има роля в неврологичния здравен процес и така помага за справяне с психични проблеми като депресия.
6. Премахва токсините
Минералите в зеленчука помагат за премахването на токсините от тялото, помагайки за поддържането на киселинния баланс.
7. Предотвратява възпаления
Марулята има противовъзпалителни свойства поради съдържащите се в нея биокатализатори като липоксигеназа и карагенан. Различни заболявания, причинени от възпаление, могат да бъдат избегнати чрез включване на маруля в диетата.