ХРАНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
-Не съдържа мазнини, натрий и холестерол.
-С високо съдържание на витамин A.
-Добър източник на витамин C.
Тиквите съдържат много плодова захар и други хранителни вещества, като с най-високи стойности е витамин С. Поради ниската си калоричност тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.
В тиквата има много калий, който подобрява сърдечния ритъм и усилва отделянето на урина. Това я прави ценно средство срещу бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Поради слабата киселинност и нежната целулоза тя е полезна при гастрит и колит, като има и леко слабително действие. Голямото количество пектин също помага срещу колит, а понеже пектинът изхвърля холестерола от организма – помага и срещу атеросклероза. Високо е съдържанието на витамини – С, групата В и бета каротин. Тиквите – кратунки надминават дори морковите по съдържание на бета-каротин.